Unge afrikanere vil være iværksættere

Hvor skal arbejdspladserne til Afrikas unge komme fra, og i hvilke sektorer vil de unge helst arbejde. Over de næste 10 år har Afrika skabt omkring 122 millioner nye jobs ifølge World Bank Youth Employment in Sub-Saharan Africa Report.

I de kommende årtier forventes det, at 11 millioner unge afrikanere træder ind på arbejdsmarkedet – hvert år. Det er tal, der er til at føle på. Til trods for denne forventede høje vækst i antallet af arbejdspladser vil majoriteten af disse unge formentlig komme til at arbejde i et familiedrevet landbrug og i de private hjem, som oftest er med en meget lav indtægt.

Til trods for at være den bedst uddannede generation Afrika nogensinde har set (som eksempel er antallet af unge der har færdiggjort folkeskoleniveau steget fra 51% i 1990 til 70 % i 2011), så er det en begrænsning for dem, når de søger job. I takt med konkurrencen på arbejdsmarkedet stiger (især jobs med kontrakt – altså fastansættelser), ser man en tendens til at arbejdsgivere vælger unge med arbejdserfaring over unge med uddannelse, som jo ikke har haft mulighed for at få erfaring på arbejdsmarkedet.

Næste år vil Afrika syd for sahara have 193 million mennesker mellem 15 og 24 år. De fleste af disse unge mennesker vil komme til at arbejde i mere eller mindre uprofessionelle landbrug eller mikro virksomheder drevet fra private hjem. På nuværende tidspunkt arbejder næsten 70% af 18 årige afrikanere på en gård, hvilket betyder, at der er en meget lille procentdel af befolkningen, som arbejder med teknologi, sundhed, forretning og andre sektorer. Men selvom en så stor en del af de unge arbejder i disse mere eller mindre uprofessionelle landbrug, så ser fremtiden lys ud idet landbrug stadig, trods alt, er den største sektor i Afrika, men de mere diversificerede økonomier, som der kommer flere og flere af, vil skabe flere og anderledes jobs for unge afrikanere.

For at kunne booste disse unge menneskers indtjening må regeringerne arbejde hurtigere og gå mere i dybden med generelle erhvervsklimamæssige reformer, styrke grunduddannelse, og udstykke grunde til byggeri mm., forbedre infrastruktur, styrke og udbygge uddannelsessystemet og gøre finansiering mere tilgængelig, sådan så iværksætterene kan få bedre mulighed for at starte deres forretninger op.

Heldigvis ender historien om unges arbejdssituation ikke med negative tanker. På trods af de lave odds for at få et job, som ikke er i landbrugssektoren, er det dejligt at se af unge afrikanere ikke har glemt at drømme og have ambitioner. De har mål og vil udrette noget. I videoen nedenunder fortæller de medvirkende, hvad deres håb og drøm er at lave om fem år.

 

Skriv et svar