Officiel Dansk Repræsentation i Nigeria

De globale magtbalancer ændrer sig, og den økonomiske vækst findes andre steder i dag og i morgen, end den gjorde i går. Derfor åbner vi nye ambassader og styrker tilstedeværelsen der, hvor vi får mest gavn af det – politisk og økonomisk. 

Sådan udtalte Udenrigsminister Holger K. Nielsen i forbindelse med rokaden i Udenrigsministeriets ambassade struktur.

I den forgangne uge blev det offentliggjort, at Danmark åbner fire nye ambassader og et enkelt handelskontor. I Afrika bliver det til en enkelt ambassade i Nigeria, det folkerigeste land i Afrika. Ambassaden vil naturligvis ligge i landets politiske hovedstad, Abuja. Ydermere åbner Danmark et handelskontor i Lagos, som må betegnes som landets kommercielle hovedstad, som iøvrigt er Afrikas største by med ca. 15 millioner indbyggere og en økonomi, der er på størrelse med Ghanas økonomi.

Og hvorfor vælger Udenrigsministeriet så netop Nigeria som en af dets nye fokusområder og nye vækstmarked som dets prioritet. Samlet set med de fire nye ambassader og handelskontoret i Lagos, får Danmark adgang til 300 millioner mennesker, som er potentielt aftagere af danske produkter og services. Nigeria er det største land i Afrika, befolkningsmæssigt, med 170 millioner mennesker og man regner med at der er en middelklasse på omkring 40 millioner mennesker med en fornuftig købekraft. Der er altså umiddelbart stort potentiale for danske virksomheder.

Man må gå udfra det også er i et forsøg på forøge den danske eksport til Afrika, samlet set, som nu er på niveau med den danske eksport til Færøerne.

Ambassade

Det må forventes, at der er både en politisk og handelsmæssig hensigt med netop at vælge Nigeria som nyt fokusland. Politisk er det en markant prioritet, at man går ind i et så centralt land som Nigeria er. Med den anden største økonomi på det afrikanske kontinent (Sydafrika er den største, endnu) og det største olieproducerende land er det klart at den politiske scene er markant. Danmark må være interesseret i at forsøge at påvirke landets demokratiske udvikling og styrkelse. Der er stadig massiv korruption i det politiske spektrum og der er udviklingsmæssige udfordringer som Danmark må være interesseret i at forsøge at påvirke. Som stolt demokratisk nation vil Danmark højest sandsynligt forsøge at udbygge og styrke det demokrati Nigeria har haft siden 1999.

Handelskontor

Handelskontoret vil uden tvivl være den faktor, som kommer til at betyde at danske virksomheder for alvor kan komme ind på det store nigerianske marked. Med et handelskontor vil der naturligvis være et netværk at trække på, en sikkerhed i at have den danske kongekrone i ryggen, når der skal laves forretning. Derudover må det siges, at det er vigtigt for Danmark som lille nation at være med på et af de nye vækstmarkeder, som iøvrigt er karakteriseret som et af de Next11 lande af Goldman Sachs.

Nigeria er bestemt et vanskeligt land at gøre forretning i og danske virksomheder skal stadig kæmpe med infrastrukturelle udfordringer, det nigerianske tidsmæssige aspekt, en meget anderledes kultur og meget mere. Det er, selvom der både kommer ambassade og handelskontor, vigtigt at gøre sig for øje at det er udfordrende at gøre forretning i Nigeria, men hvis man er villig til at indgå på nogle af de præmisser landet byder på, så er det meget stort potentiale for danske virksomheder. Maersk har været der i mange år, Falck er der, Lego er der, BoConcept åbner en butik i løbet af 2014 og en række flere både små og store danske virksomheder er til stede i Nigeria.

Og så bliver det forhåbentlig bliver lettere at få visum til Nigeria, og ja til Danmark. Som det har været hidtil rejser man til Stockholm for at besøge den Nigerianske ambassade, der dækker Skandinavien og ordner visum på den forholdvis omstændige måde. Nigerianer har skullet søge visum på den svenske ambassade i Abuja. Det må i hvert fald blive lettere for nigerianerne at søge visum til Danmark.

Skriv et svar