Kenya: Afrikas næste vækstmarked står på spring

Omkranset af savanne, gamle vulkaner og bjerge ligger Kenya i den østlige del af Afrika. Men hvad er landet kendt for udover de sædvanlige safariture, hoppende masaikrigere og smukke strande?
Af Jacob Ruben

 The city of Nairobi-_Tom Saater-8129Foto: Tom Saater

Potentiale i Kenya

Faktum er, at det nye Kenya for alvorlig har sat turbo på udviklingen og har i de seneste år præget den globale innovations agenda med betydningsfulde gennembrud indenfor IT og mobil teknologi samt nye smart city initiativer som Tatu, Konza og Machakos. Den politisk ambition er at bygge Afrikas nye ‘Silicon Savannah’ udenfor Nairobi, hvor smart byplanlægning, infrastruktur og teknologiudvikling skal danne rammen for Kenya i det 21. århundrede. Hvor danske forretningsfolk i dag kender til Kenyas vækstpotentiale, så har kineserne og inderne været her i over 10 år. De deler kagen midt imellem sig: inderne har generelt sat sig på IT og detailhandel, mens kineserne står for landets infrastrukturelle udvikling. Dette er ikke tilfældigt, for inderne og kineserne forstår, hvordan man skal klare sig på nye udviklingsmarkeder. Svaret kaldes ‘frugal innovation’.

Innovation i Kenya

Innovation i en kenyansk sammenhæng handler om at tilbyde service og teknologi på et økonomisk niveau, som er tilgængeligt for den voksende middelklasse. Overkommelige priser, burgervenlighed samt en stærk investeringskapital er med til at gøre kinesere og indere markedsledere i den østafrikanske region. Bata, det indiske skomærke, stormer frem på det kenyanske (og resten af det afrikanske) marked, fordi virksomhedens kvalitetsforståelse rammer middelklassens behov og købekraft. Kinesiske Tecno, som producerer smartphones udelukkende for det afrikanske marked, satser benhårdt på kontinentet, fordi det er det hurtigst voksende forbrugermarked i verden. Tecnos smartphones er langt billigere end Samsung og Apple, og det rammer derfor et kæmpe marked af unge forbrugere, som efterspørger chat, gaming-muligheder og internetsurfing. iHub_Nairobi Sideløbende med udviklingen indenfor IT og mobil teknologi, dukker der nye incubator-miljøer op for iværksættere. De åbne og kreative kontorfællesskaber med hip indretning og daglige pitching-sessions har både en enorm tiltrækningskræft for den talentfulde og engelsktalende skare af kenyanere og for unge, der kommer helt fra Tanzania og Uganda. Det mest kendte eksempel er iHub, som danner rammen for den første og mest betydningsfulde inkubator. De samarbejder allerede med Microsoft, Google, Samsung, Intel og Nokia samt venture capital-firmaer, der interesserer sig for lokal innovation og ‘the next big thing’ indenfor afrikansk teknologiudvikling. Udover iHub eksisterer der en lang række inkubator og innovationshubs i Nairobi, som satser på teknologi indenfor landbrug, grøn energi, softwareudvikling og forbrugerapps.

Nairobi med dets potentiale of udfordringer

Nairobi summer af forretningsfolk og talenter, som blot venter på at at gribe chancen, hvis den byder sig. Landet er økonomisk 15 år foran sine nærmeste nabolande, og det mærkes i høj grad i en by som Nairobi. Tusindvis af nye biler ruller ud på vejene hver måned, nye skyskrabere bygges og det vibrende expatmiljø ses overalt i byen. Skyscaper_Nairobi Men for at vedligeholde det positive momentum skal landets politikere takle komplekse problemstillinger som udgør alvorlige flaskehalse. Landet er præget af omfattende korruption på politisk og industrielt plan. Det igangværende projekt om at bygge et nationalt jernbanenet er under stærk mistanke for korruption og svindel, fordi et kinesisk firma med begrænset konkurrence i udbudsfasen er blevet sat til at løse opgaven. Landets medier påpeger, at der muligvis er tale om landets største korruptionsskandale nogensinde. Presset på landets infrastruktur er ligeledes enormt. Nairobis begrænsende vejnet og enorme trafikpropper gør byen til Afrikas fjerdeværste by at pendle i ifølge en ny IBM-rapport ‘A Vision for a Smarter City’. Byens eksisterende vejnet er beregnet til en trafik som er 10 gange mindre, hvilket medfører enorm luftforurening, stress og dårlig velvære for de tusinder af pendlere, som må trodse byen hver dag.

Sideløbende præges landet stadig af omfattende fattigdom og økonomisk ulighed. Den voksende middelklasse i Nairobi bruger enorme summer på sikkerhedsforanstaltninger og har forskanset sig bag høje mure med pigtråd og sikkerhedsvagter. Imens bor den sidste 2/3 af befolkningen i slum på få kvadratmetre. Den stor sikkerhedstrussel i byen mærkes dagligt med bl.a. vagter overalt i shoppingcentre samt højtbevæbnede politi på centrale områder.Terrorangrebet på Westgate Shopping Center sidste år har udstillet et svagt omstillet sikkerhedsnet, hvor regeringen lægger skjul på manglende evner til at håndtere alvorlige trusler fra Al-Qaeda og Al-Shabab. Kenya som indgang til det østafrikanske marked rummer store muligheder, men der er stadig lang vej, når det kommer til at lære fra lande som Rwanda og Sydafrika. Lande, som, relativt set, har bekæmpet fattigdom i et større omfang og samtidig har bragt vedvarende økonomisk vækst til deres land.

Skriv et svar