Afriwood

Nollywood_0

Vi har tidligere linket en DRs P1 eftermiddag, som havde fokus på Afrikas største filmindustri, som ligger i Nigeria. Den er måske bedre kendt som Nollywood.

Ordet Nollywood blev opfundet tilbage i det verdensberømte år (i hvert fald i Danmark med EM-triumfen) 1992, fordi en ung nigerianer havde brug for penge. Kenneth Nnebue solgte på dagværendes tidspunkt VHS bånd, men måtte sande det ikke gik godt. Han brugte dem i stedet til at optage sin første film Living in Bondage. Det tog blot to uger at skyde filmen som solgte 750000 kopier. Siden er det gået hurtigt og har mange kunne se potentialet i Nollywood og det har siden handlet om at skalere Nollywood til en profitabel industri.

I dag er Nollywood verdens anden største filmproducerende land efter Indien med dets Bollywood. Der produceres ca. 50 film om ugen på meget lave budgetter. Men alligvel har Nollywood formået at sætte sig som trendsætter i Afrika. Nollywood film ses på hele kontinentet fordi de behandler hverdagsemner så som utroskab, hvordan chefen snyder kvinderne til at have sex med sig for at lade dem beholde jobbet, korruption etc. Noget som nigerianerne selv, men i høj grad også andre afrikanere, kan relatere til.

Andre afrikanske lande har set denne tendens og nu er der nærmest gået sport i at få -wood bagefter på et par bogstaver fra landets navn; Nollywood i Nigeira, Ghallywood i Ghana, Ugawood i Uganda (endda med med et produktionsselskab som refereres til som Wakaliwood. Det er den ugandiske filmmand Issac Ramon’s film produktionsselskab som ligger i Wakaliga, et område i Kampala, hovedstaden i Uganda). 

I Ugawood har man siden 2005 produceret mere end 20 tv-shows og 1000 film. Dette har været med til at skabe en stolthed i Uganda. Man har 500 instruktører og skuespillere, som er aktive og laver underholdning til det østafrikanske land. 

Det er altså en branche i rivende udvikling, men som samtidig er udfordret af et piratmarked. I Kampala kan man finde hhv. Hollywood, Bollywood og Nollywood film til 3-4 kr. mens originalt lokalt producerede film koster 10-12 kr. Dette betyder at mindre end 20 Ugawood producere tjener penge på deres film. En skuespiller i den yderst populære Ugawood sæbeopera, Ssuubi (Håb), får ca. 200 kr per afsnit, hvilket er anset for at være en udemærket løn for en skuespiller i Uganda. Skuespillerne skal ofte selv komme med kustomer for at få produktionen til at hænge sammen.  

En gennemsnitlig Ugawood film koster mellem 9000-12000 kr. at lave mens man i Nollywood er helt oppe på 270.000 kr. Til sammenligning (omend ringe) koster en gennemsnitlig Hollywood film $6500000 altså ca. 430 millioner kr. 

Ingen lande i Afrika har endnu fået etableret en offentlig støtteordning til filmindustrien og det til trods for det er store arbejdspladser. F.eks. er det kun landbrugssektoren i Nigeria som beskæftiger flere mennesker end underholdningsbranchen i Nigeria – vel at mærke i et land med 180 mio. mennesker.

Nollywood udgør nu 1,4 % af Nigerias BNP (ca. 5-6 mia kr.) og ifølge PriceWaterhouseCoopers forventes det at branchen vækster 70% frem mod 2018. Sidste år kom Verdensbanken med det højest overraskende og chokerende tal; 90% af de 1,4 % som underholdningsbranchen står for… er piratkopieret.

Skriv et svar