Afrikansk Kunst Rykker

Den afrikanske kunstscene er i disse år særdeles interessant at følge. Måske nu mere end nogensinde, da vi ser den afrikanske kunst få international opmærksomhed som aldrig før.

I sommeren 2015 havde Louisiana da også en stor Afrika udstilling, dels med kunst og arkitektur og idenditet. En udstilling, der delte vandene. Læs fx. Informations anmeldelse her.

Henover weekenden 3-5. november afholdes der Art X i Lagos, Nigeria. Vestafrikas første store kunstfestival, hvor alle de store afrikanske og især nigerianske kunstnere udstiller enten selv eller igennem deres gallerier. Det er et led i at forbedre imaget af afrikansk kreativ kunst. Først gang Art X blev afholdt var sidste år, hvor mere end 5000 gæster nød værker af 65 kunstnere fra 10 forskellige afrikanske lande.

Én ting jeg har bidt mærke i i Nigeria, er at når man taler med (elite)nigerianere, er det meget ofte at de let kan name-droppe en 8-10 nulevende kunstnere, som er værd at følge. Nigerianerne er selv interesseret i kunsten og interesseret i, hvad den kan. Jeg har venner som samler og som ofte investerer i nye værker.

Den sidste er en vigtig pointe i hele billedet af hvorfor afrikansk og måske især nigeriansk kunst er interessant. Netop fordi det begynder at blive investeringsobjekter, som kan stige ret voldsomt i værdi. Når først en kunstner har udstillet i udlandet – helst udenfor Afrika – så stiger prisen på kunstnerens værker helt naturligt og det er nigerianerne ret opmærksomme på.

Victor Ehikhamenor, kunstner, poet og en af nigerias mest lovende kunstnere, sagde sidste år til Financial Times at hvis nigerianske hop hip stjerner (som definerer det meste pop-kultur i Nigeria) begyndte at samle kunst så ville hele spillet (værdierne – og måske værdsættelsen) ændre sig:

“Imagine if Nigeria’s young musicians, given to buying expensive cars with no second-hand value, started collecting Nigerian art — it’d change the game overnight.”

“For me, this is a philanthropic act,” sagde Hr. Sammy Olagbaju, en af nigerias største samlere, i et interview tilbage i 2010 med Economist. Det siger han måske også fordi de afrikanske regeringer normalt ikke går så meget op i at gøre noget ved museerne og deres evne og komptence til at vedligeholde værker og derfor reagere han selv ved at samle tusindevis af værker. Han er en blandt flere.

I sangen “The Story of O.J.” rapper Jay-Z:
I bought some artwork for one million
Two years later, that s*** worth two million
few years later, that s*** worth eight million
I can’t wait to give this s*** to my children.

Se listen over de dyreste afrikanske værker her. 

Find Art X på instagram her: @artxlagos

Find Victor Ehikhamenor på instagram her: @victorsozaboy

Skriv et svar